Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen töménységű a sóoldsatunk?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
830
Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségünk egy házifeladattal kapcsolatban amivel elakadtunk... :( így szól:

"Nem tudjuk, hogy milyen töménységű a NaOH – oldatunk. Ennek megállapítása céljából kiveszünk belőle 20 grammot és addig adunk hozzá 5 tömeg%-os kénsav-oldatot, amíg a keletkező oldat semleges nem lesz. A hozzáadott kénsav-oldat tömege 98g. Hány tömeg%-os volt az NaOH oldatunk? Hány tömeg%-os a keletkezett oldat a benne oldott sóra nézve?"

Köszönjük szépen előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tömegszázalék
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!
Először célszerű felírni a reakcióegyenletet, ami az alábbi:
2 NaOH + H2SO4 -> Na2SO4 + 2 H2O
Ezek szerint 2 mol nátrium-hidroxid 1 mol kénsavval reagál.
5 tömegszázalékos, 98g tömegű kénsavoldatot használtunk a 20 g ismeretlen koncentrációjú NaOH oldat semlegesítésére.
Tehát 98 g oldatnak 5%-a a kénsavtartalom, azaz 98*0,05= 4,9 g kénsavat tartalmaz
A kénsav tömegéből és moláris tömegéből számítható az anyagmennyisége ( a reakcióegyenletben anyagmennyiségek szerepelnek, ezért át kell váltanunk a tömegeket anyagmennyiségre.)
A kénsav moláris tömege: 98 g/mol
A kénsav anyagmennyisége: n=m/M -> 4,9 g / 98 g/mol = 0,05 mol
A reakcióegyenlet alapján tudjuk, hogy 0,05 mol kénsavval 2*0,05 mol, azaz 0,1 mol NaOH reagál, ennyi NaOH van az ismeretlen koncentrációjú oldatban, ami 20 g tömegű.
Az oldat tömegszázalékát úgy kapjuk, hogy először kiszámoljuk a NaOH tömegét, amihez az anyagmennyisége és moláris tömege kell.
A NaOH anyagmennyisége: 0,1 mol
A NaOH moláris tömege: 40 g/mol
Ebből a tömege: m=n*M -> 0,1mol*40g/mol-> 4 g
Az oldat össztömege: 20g
A NaOH tömegszázalékos aránya: 4g/20g*100% -> 20 m/m%
A keletkezett oldat:
Az oldat össztömege: 20 g + 98 g = 118g
A keletkezett só, a Na2SO4 (nátrium-szulfát) anyagmennyisége az egyenlet alapján megegyezik a kénsav anyagmennyiségével (ezt az egyenletben szereplő szám /sztöchiometriai együttható/ mutatja), tehát ez 0,05 mol
A Na2SO4 moláris tömege: 142 g/mol
A Na2SO4 tömege: m=n*M -> 0,05 mol*142 g/mol -> 7,1 g
A tömegszázalék: 7,1g/118 g *100%= 6 m/m%
1