Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segít valaki pls? :)

Főoldal » Általános iskola » Fizika
605
Egy elektromos forraló 250g vizet 10 perc alatt 10⁰C-ról 80⁰C-ra melegíti fel. A forralót 220V-tal tápláljuk. Számítsuk ki:
a) a forralón áthaladó áram erősségét,
b) a forraló ellenállását,
c) az adott idő alatt felvett energiát
d) a forraló teljesítményét.

Előre is köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
m = 0,25 kg
ΔT = 80°C - 10°C = 70 °C
t = 10 perc = 600 s
U = 220 V
c = 4,2 kJ/kg°C a víz fajhője

Ennyi energia kell a melegítéshez:
E = Q = c · m · ΔT = 4,2 · 0.25 · 70 = 73,5 kJ = 73500 J
(Ez a c-re a válasz)

Mindezt t idő alatt, tehát a teljesítmény:
P = E/t = 73500 / 600 = 122,5 W
(Ez a d-re a válasz)

Az áramerősség:
P = U·I
I = P/U = 122,5 / 220 = 0,557 A
(Ez az a-ra a válasz)

Ellenállás:
R = U/I, ezt már nem számolom ki...
1