Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

!SOS! Középiskolai matek.

47
1. Gondoltam egy számot, hozzáadtam 26-ot, az összeget megszoroztam 4-gyel, eredményül a gondolt szám 12-szeresét kaptam. Mely számra gondoltam?
2. Ha megélem még a felét annak az időnek, amit már megéltem, meg még egy évet, akkor 100 éves leszek. Hány éves lehetek?
3. Egy 48 cm kerületű egyenlő szárú háromszög alapja 3 cm-rel hosszabb az egyik száránál. Mekkorák az oldalai?
4. Egy üveg a félig kiálló dugóval együtt 33 cm. Az üveg 30 cm-rel hosszabb, mint a dugó kiálló része. Hány cm az üveg és hány cm a teljes dugó?
5. Valaki gondolt egy számot. Ezt kétszer vette, hozzáadta a gondolt szám háromszorosát; az eredményt megszorozta 3-mal, hozzáadott 5-öt, és amit így kapott, azt elosztotta 2-vel. Ekkor közölte, hogy az eredménye 40. Mit gondolhatott?
6. Ha az éveim számát megkétszerezem, és ehhez az éveim számának a felét, majd a negyedét még hozzáadom, akkor 1 híján 100-at kapok. Hány éves vagyok?
7. Három fán 36 varjú ül. Később az egyik fáról átrepül a másik fára 6 varjú, a másodikról a harmadikra 4 varjú, ekkor a három fán a varjak száma egyenlő lett. Hány varjú ült eredetileg a fákon?
8. 540 Ft-ot egyenlő számú 5 és 10 forintosokban szeretnénk kifizetni. Hány darab 5 és 10 forintosra volna szükségünk?
9. A természetes számsor három egymás utáni számának az összege 315. Melyek ezek a számok?
10. Egy szolga évi bére 100 tallér és egy öltözet ruha volt. Hét hónap elteltével azonban otthagyta a helyét, s távozáskor megkapta a ruhát és 20 tallért. Hány tallért ér a ruha?
11. Balázs mesélte: egy tál gombócnak az egyharmadát ette meg, nyolccal kevesebbet, mint a felét. Hány gombócot evett meg Balázs?
12. Egy vadaskertben nyulak és fácánok vannak. Az állatoknak összesen 50 feje és 140 lába van. Hány nyúl és hány fácán van a vadaskertben?
13. Egy háromszög egyik szöge a másiknál 20◦ -kal kisebb, a harmadik háromszorosánál pedig 10◦ -kal nagyobb. Mekkorák a háromszög szögei?
14. Két szám összege 76, különbsége 18. Melyik ez a két szám?
15. Szegeden a Belvárosi hidat a hídpillér három részre osztja: a két pillér közötti rész a híd harmadánál 20 m-rel kevesebb. A jobb oldali pillértől a partig terjedő rész pedig a híd negyedénél 5 m-rel rövidebb. A leghosszabb a bal oldali pillértől a bal partig tartó rész, amely a híd felénél 30 m-rel kevesebb. Milyen hosszú a híd?
16. Egy Zöldért-raktárban kétszer annyi burgonyát tároltak, mint egy másikban. Miután az első raktárból 75 tonna burgonyát elszállítottak, és a másikba 35 tonnányit hoztak, a burgonya mennyisége a két raktárban egyenlő lett. Hány tonna burgonya volt eredetileg az egyes raktárakban?
17. Két Tüzép-telep közül az egyiken kétszer annyi szén van, mint a másikon. Ha az első telepre még nyol0 t c tonna szenet hoznak, a másikra még 14, 5 tonnát, akkor mindkét telepen egyenlő mennyiségű szén lesz. Hány tonna szén van az egyes telepeken?
18. Egy apának, az anyának és a lányának az életkora összesen 85 év. Az apa öt évvel idősebb, a lány 25 évvel fiatalabb az anyánál. Hány évesek külön-külön?
19. Egy 27 éves apának 3 éves a fia. Hány év múlva lesz az apa háromszor annyi idős, mint a fia?
20. Egy anya 29 éves volt, amikor a fia született. 11 év múlva az életkora 1 évvel lesz kevesebb, mint a fia akkori életkorának kétszerese. Hány évesek most?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, matek, sos, fontos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia! Ennyit tudok:
Módosítva: 1 hónapja
1