Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kellene a következő feladatot megoldani?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
714
Négyzet alakú vezető keretben 6 A áram folyik. A vezető keret síkjában, egyik oldaltól, azzal párhuzamosan, 6.6 cm távolságban hosszú egyenes vezető helyezkedik el, melyben 8 A erősségű áram folyik. A keret oldalai 4 cm hosszúak. Mekkora erő hat a keretre az egyenes vezető részéről?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, fizika, elektromágnesesség
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A hosszú egyenes vezető mágneses indukciója az r távolságtól függ:
B = µ₀·I / 2π·r = 16·10⁻⁷ / r

A mozgó töltésre ható erő:
F = q·(v × B)
(Ez a képlet nem kell majd, csak az erő iránya miatt érdekes)

Az egyenes vezetőre merőleges keret-oldalaknál az egyikben erre, a másikban arra folyik az áram, ezért az erő azonos nagyságú de ellentéte irányú, kiejtik egymást. Nem ejtik ki viszont a vezetővel párhuzamos oldalaknál: Bár azoknál is az áram iránya ellentétes, de nem azonos a B. A jobbkézszabállyal lehet az erő irányát kideríteni: az egyik oldalnál az egyenes vezető felé mutat, a másiknál pont ellenkező irányba. Hogy melyiknél merre, az az áram keringésének irányától függ a keretben valamint az egyenes vezetékben is. Ezek nincsenek megadva, de nem is érdekes, nem kell az erő irányát megmondani, a nagysága pedig a két oldalra ható erőknek a különbsége.

r₁ = 6,6 cm = 0,066 m
r₂ = 10,6 cm = 0,106 m
Ezeket kell a B képletébe helyettesíteni.

A Lorentz erő egy vezetékdarab esetén:
F = B·I·ℓ

Az eredő erő:
Fe = 16·10⁻⁷ · (1/r₁ - 1/r₂) · 6 · 0,04 N
Módosítva: 9 éve
1