Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kellene a következő feladatot megoldani?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
600
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, fizika, elektromágnesesség
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Olyan, mintha egy ℓ = 70 m hosszú vezetőt mozgatnánk B = 2·10⁻⁵ T mágneses térben v = 1000 km/h = 1000/3.6 m/s sebességgel . A szárny metszi a mágneses indukciós vonalakat, ezért feszültség indukálódik benne:
U = B · ℓ · v

Ha az indukcióvonalak iránya felfelé, akkor a negatív elektronokra ható q·(v×B) erő a jobbkézszabály szerint balra mutat a mozgás irányához képest, tehát a jobb szárny lesz pozitív (a fémben lévő elektronok balra mennek). Ha B lefelé mutat, akkor persze fordítva.

---
Bocs, ezt lefelejtettem:
Miért nem lehet ezt energiaforrásként használni?

Azért, mert a feszültséget be kellene vezetni a két szárnyvégről, ami megint csak egy-egy vezető, amiben szintén indukálódik feszültség. Na most a szárny és a visszajövő vezeték sorba van kötve, ezért az indukált feszültségek pont ellentétesek lesznek, eredőjük nulla lesz.

Valami ilyesmi: A szárny és a visszajövő vezetékek potenciálja ilyen a térben:

-- ..............+-............ ++
-- ...........+@ -..........++

A felső a szárny, az alsók a két vezeték, a @ a fogyasztó, amit el akarunk látni feszültséggel.
A ++ nagyon pozitív, a -- nagyon negatív, a + illetve - picit pozitív és negatív. A szárny közepén a + és - gyakorlatilag mindkettő nulla, ugyanígy alatta is.

Ha gondolatban kiegyenesítjük, hogy látszódjon a soros kapcsolás, ez lesz:
+......... -- ...........+-.........++..........-
A két szélén picit pozitív és picit negatív van csak, gyakorlatilag mindkettő nulla, úgyhogy ebből energia nem lesz.
Módosítva: 9 éve
0