Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

12.-es matematika, egymásba ágyazott testek

Főoldal » Középiskola » Matematika
726
Egy csillagvizsgáló henger alakú kupolát építettek. Az épület legnagyobb belső szélessége 20 méter, teljes belső magassága 15 méter. Az épületet klimatizálni akarják. Segítsen kiszámolni, hogy hány légköbméter klimatizálására kell alkalmasnak lennie az ehhez szükséges berendezésnek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, térfogat, henger, szélesség
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Nekiálltam
0

Csatoltam képet.
0

Véleményem szerint a csillagvizsgáló egy henger és a tetején van egy félgömb, azaz a kupola, így a kupola térfogatát is hozzá kell adni, ami a gömb térfogatának a fele, így:
d=20 m-> r =10 m
h=15 m
Vhenger= r²*π*h -> 10*10*15*π -> 4712,39 m³
Vgömb= (4*r³*π)/3
Vkupola(félgömb)= (4*r³*π)/6 - > (4*1000*π)/6 -> 2094,4 m³

A kettő összege adja meg a teljes térfogatot, így 6806,8 m³ levegő szükséges a belső tér klimatizálásához.
Módosítva: 5 éve
0