Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene kérem?

Főoldal » Középiskola » Matematika
890
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
háromszög, szöveges, síkidom
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Tehát a nagyítás mértéke: λ=nagy/kicsi=5/2. Ugyanezzel az arányszámmal nőtt a többi oldal is, tehát azok hossza: 3,6*5/2=9 cm, 4*5/2=10 cm, 5,2*5/2=13 cm, 4,2*5/2=10,5 cm. Az eredeti sokszög kerülete 2+3,6+4+5,2+4,2=19 cm, az újé 5+9+10+13+10,5=47,5 cm, így a kerület 47,5/19-szeresére változott, ez megegyezik 2,5=5/2-del, tehát a kerület λ-szorosára változott. Ez nem meglepő; legyen egy tetszőleges ötszög oldalainak hossza a;b;c;d;e, így vele hasonló ötszög oldalhosszai a*λ;b*λ;c*λ;d*λ;e*λ (λ>0), így ezek kerülete a+b+c+d+e és a*λ+b*λ+c*λ+d*λ+e*λ=λ*(a+b+c+d+e), tehát valóban λ-szorosára változik a kerület.

A területváltozást egy háromszögön fogom bemutatni; legyen egy háromszög egyik oldalának hossza x, az ehhez tartozó magasság m, így területe x*m/2. Az ehhez hasonló háromszög oldala így x*λ lesz, magassága m*λ, tehát területe x*λ*m*λ/2=λ²*x*m/2, tehát területe λ²-szeresére változott. Mivel az ötszög területe jellemzően úgy számolandó, hogy háromszögekre bontjuk, és azok területösszege adja az ötszög területét, ezért az előzőek ismeretében λ²-szeresére fog változni a területe, esetünkben (5/2)²=25/4=6,25-szeresére.

2. A középvonal az oldalfelezőpontokon megy keresztül, és mivel párhuzamos a harmadik oldallal, ezért a kis és nagy háromszög szögei megegyeznek, ezért a kis háromszög hasonló a nagyhoz, a hasonlósági arány λ=kicsi/nagy=1/2, így a területe aránya λ²=1/4.

3. Mivel a kocka oldalai négyzetek, azok területe pedig két oldalának szorzata, amik egyenlőek, ezért a kocka éle 8 cm hosszú. Mivel ez a kétszeres, ezért az eredeti élhossza 4 cm volt, így térfogata 4*4*4=64 cm³. Itt is érdemes megfigyelni a térfogatok közti arányt; az új kocka térfogata 8*8*8=512 cm², tehát az új az eredeti 512/64=8-szorosa, ami történetesen =2³=λ³, ez persze nem precíz bizonyítás, de elmondhatjuk, hogy a térfogat λ³-szeresére változik az eredetinek.

4. Itt kellene tudni, hogy a "feles kicsinyítés"a területre vagy a vonalak hosszára vonatkozik-e; ha a területre, akkor nem túl nehéz: 120*2=240 cm² az eredeti ábra területe. Ha a vonalaira vonatkozik, akkor a hasonlóság aránya λ=eredeti/új=2, így a terület λ²=4-szeresére változik visszanagyítás után, tehát a területe 4*120=480 cm².

5. Mivel a hasonlósági arány λ, ezért a másik háromszög oldalai 3λ;4λ;5λ cm hosszúak, így kerülete 3λ+4λ+5λ=12λ, ennek kell 60-nak lennie, tehát 12λ=60, erre λ=5 adódik, tehát az új háromszög oldalai 3*5=15 cm, 4*5=20 cm, 5*5=25 cm hosszúak.
0