Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az alábbi tízes számrendszerbeli számokban milyen számjegy állhat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1225
Az alábbi tízes számrendszerbeli számokban milyen számjegy állhat az ismeretlenek helyén, ha igaz az oszthatóság

12 | 781b2a
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, Matematika, házi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy szám akkor osztható 12-vel, hogyha 3-mal és 4-gyel osztható.

4-gyel akkor osztható, hogyha az utolsó két számjegyből alkotott kétjegyű szám osztható 4-gyel. Ezek közül a 20, a 24 és a 28 jöhet számításba, tehát a lehetséges értékei: 0, 4, 8.

Egy szám akkor osztható 3-mal, hogyha a számjegyek összege osztható 3-mal.

-ha a=0, akkor a számjegyek összege 18+b, ez b=0;3;6;9 esetén lesz osztható 3-mal.
-ha a=4, akkor a számjegyek összege 22+b, ez b=2;5;8 esetén lesz osztható 3-mal
-ha a=8, akkor a számjegyek összege 26+b, ez b=1;4;7 esetén lesz osztható 3-mal.

Ezeket összepárosítva kapjuk a megoldáshalmazt.
1