Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi - szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
653
Ha 55 csavart veszünk, akkor a fizetendő összeg forintban kifejezve 600-zal több, mint ahány csavart vehettünk volna 720 forintért. Hány forintba kerül egy csavar?

És ehhez kell felírni egy egyenletet, igazából azt kérték tőlünk.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Legyen a csavar ára:x
Akkor az első esetben 55db csavart xFt-ért vettünk, ami azt jelenti hogy 55x Ft-ot fizettünk
A második esetben 55x-600db csavart xFt-ért vettünk, ami 720Ft-ba került
Egyenlettel:
x*(55x-600)=720 /zárójelbontás
55x2-600x=720 /-720
55x2-600x-720=0 /:5
11x2-120-144=0 a=11, b=-120, c=-144 /jöhet a megoldóképlet
x1,2=(120± 120(négyzet)-4*11*(-144) )/(2*11)=(120± 14400+6336 )/22=(120± 20736 )/22=(120±144)/22, amiből x1=(120+144)/22=264/22=12 és x2=(120-144)/22=-24/22=-12/11. Utóbbi nem lehet a csavar ára tehát a csavar ára 12Ft.
Ellenőrzés
12*55=660
12*60=720
Módosítva: 5 éve
1

velo.gabor megoldása a jó!!
1