Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK

Főoldal » Középiskola » Matematika
1711
Mennyi 92%-os kénsavat kell hozzáönteni 10 g 80%-os kénsavhoz, hogy a keverék 82%-os legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy x gramm kell belőle, ebben az oldott anyag mennyisége x*92/100=0,92x gramm. 10 gramm 80%-os oldatban 10*80/100=0,8 gramm oldott anyag van.

Ha ezeket összeöntjük, akkor 0,92x+0,8 gramm oldott anyag lesz az oldatban, az oldat tömege 10+x gramm, tehát a töménysége 100*(0,92x+0,8)/(x+10) százalék lesz, ennek kell 82-nek lennie, tehát:

100*(0,92x+0,8)/(x+10)=82, reményeim szerint ezt már meg tudod oldani.
0