Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt hogyan kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Kémia
417
, Egy alkanol 4,6 grammjának elégetésekor 4,9 dm3 ( 25°C-os légköri nyomású)széndioxid-gáz keletkezik.Melyik alkoholról van szó
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az alkanolok, az az alkoholok tudományos elnevezése. Ebből kiindulva tudjuk az alkoholoknak az általános összegképletét vagy ha fejből nem, akkor levezetjük(ezt én most nem tettem meg, de ha szeretnéd megtehetem). Ez `C_nH_(2n+2)O`.

`color(green)(4,9dm^3` `color(green)(CO_2)` az `color(green)(0,2)`mol `color(green)(CO_2)`-t jelent.(ez még később fontos lesz)

Egy alkohol (alkanol) égéséről tudjuk, hogy:

`color(red)(1*C_nH_(2n+2)O+(3n)/2*O_2→n*CO_2+(n+1)*H_2O)`, azt hangsúlyozom, hogy ez 1 mól elégetésére igaz, de mi a 4,6 grammról nem tudjuk, hogy hány mólt képvisel, de azt az általános képlet alapján tudjuk, hogy egy alkohol moláris tömege `M(alkohol)=(14n+18)g/(mol)`, azt is tudjuk, hogy 4,6 grammunk van ebből, tehát a mólszám az `n=(4,6)/(14n+18)mol`.

Ugye mi az általános égést 1 mól anyagra írtuk fel, de most, hogy tudjuk a molszámot, így már fel tudjuk írni `n=(4,6)/(14n+18)molra`.

`color(red)((4,6)/(14n+18)*1C_nH_(2n+2)O+(3n)/2*(4,6)/(14n+18)O_2→n*(4,6)/(14n+18)CO_2+(n+1)*(4,6)/(14n+18)H_2O)`
(ne ijedj meg nem kell innen mindent felhasználni csak azért írtam, hogy lásd, hogy lehet ilyet is csinálni az egyenletekkel)

Azt tudod, hogy `CO_2-ből` van 0,2 mólod(zöld rész az elején), de az előbb felírt egyenlet alapján láthatod, hogy ennek egyenlőnek kell lennie `n*(4,6)/(14n+18)-vel`, tehát a következő egyenletet tudod felírni:

`color(red)(0,2=n*(4,6)/(14n+18))`, ha megoldod `n=2-t`kell, hogy kapj, ezt mostmár vissza tudjuk helyettesíteni az alkoholok általános képletébe, és azt kapjuk, hogy `C_2H_6O`, azaz az etanol vagy etil alkohol, az alkohol neve, amit mi előszeretettel fogyasztunk ünnepeken, bulikon stb..

Bármi kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
Módosítva: 5 éve
0