Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika, variáció sürgős

Főoldal » Középiskola » Matematika
497
Egy vasúti szerelvény a mozdonyon kívül 12 kocsiból áll. Hányféle sorrendben kapcsolható a mozdonyhoz a kocsik, ha közülük 7 személy 4 háló és 1 étkező kocsi van, és az azonos fajtájúakat egymás között nem különböztetjük meg?

Segítenétek kérlek? Nem értem, köszönöm, ha valaki elmagyarázza.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Nekiálltam
0

Csatoltam képet.
0

Mivel az összes elemet felhasználod, ezért ez permutáció, és mivel vannak ismétlődő elemek, ezért ismétléses permutáció.
Összes elem: n=12
Ismétlődések: k1=7 k2=4 k3=1
A permutáció képlete:
Pism.= n!/(k1!*k2!*k3!)
Pism.=12!/(7!*4!*1!)
pism.=1*2*...*12/(1*2*...*7*1*2*3*4*1) Egyszerűsítesz a nevezőben található tényezőkkel, ekkor azt kapod, hogy
Pism.=(8*9*10*11*12)/(1*2*3*4)=3*10*11*12=3960
De a faktoriálisokat kiszámolhatod számológéppel is, ha a tanár elfogadja.
Módosítva: 5 éve
1