Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 7. osztály egyenletek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
272
Kérlek segíts megérteni a következő egyenletet
5x-(2x+3)=2x
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Először a zárójeket kell eltűntetni. Ez úgy lehetséges, ha megszorozzuk az elötte lévő számmal. A mínusszal kell megszoroznunk, de így lehet, hogy jobban látható miért:
5x-1*(2x+3)=2x
A -1-gyel szorozva (+,+=+; +,-=-; -,-=+):
5x-1*2x+(-1)*3=2x
5x-2x+(-3)=2x
5x-2x-3=2x
A bal oldalon 2 szám is van, amihez van x, az a lényeg, hogy csak 1 legyen. Az x-et figyelmen kívül hagyva, kivonjuk az 5-2-őt és mögé tesszük az x-et.
3x-3=2x
Kivonjuk a 3x-et mindkét oldalból, így az egyik oldalon csak x nélküli, a másikon csak x-es marad. A mind két oldalon elvégzett műveletet, egy / jel után írjuk mögé:
3x-3=2x /-3x
-3=-x
Osztjuk -x-el, hogy + legyen:
-3=-x /:-x
3=x

Csak az egyenlet:
5x-(2x+3)=2x
5x-2x-3=2x
3x-3=2x /-3x
-3=-x /:-x
3=x

Itt van több példa, hátha velemelyik többet segít:
https://ehazi.hu/q/52008

https://ehazi.hu/q/60569
Módosítva: 5 éve
0