Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arányos osztás

Főoldal » Középiskola » Matematika
795
Az elkészült nyers tészta tömege 1,8kg. A liszt , a zsíradék, valamint az egyéb adalékanyagok tömegének aránya: 6:2:1

Mennyi lisztet, zsíradékot és egyéb összetevőt tartalmaz a tészta?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
arányosság
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az arányok tagjait felírjuk úgy, hogy megszorozzuk őket x-szel:
6x, 2x, x
Ezeknek az összege teszi ki az egész tészta tömegét, tehát:
6x+2x+x = 1,8
9x = 1,8
x = 0,2 kg

Az x-et behelyettesítve az arányokba megkapjuk, hogy pontosan mennyi volt az összetevők tömege külön-külön:
liszt --> 6x = 6*0,2 = 1,2 kg
zsiradék --> 2x = 2*0,2 = 0,4 kg
egyéb adalékanyagok --> 1x = 0,2 kg
Ellenőrzésképpen ha ezeket összeadjuk, akkor tényleg kijön, hogy 1,2+0,4+0,2 = 1,8 kg.
0