Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonlósági transzformációk

Főoldal » Középiskola » Matematika
411
Adott egy derékszögű háromszög, amit az átfogóhoz tartozó magasággal szelünk ketté. Bizonyítsuk be, hogy az így keletkezett rész kisháromszögek hasonlóak egymáshoz is, és az eredeti nagy háromszöghöz is. Valamelyik tételt kell ráilleszteni.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
1102. a= 1m = 100 cm a'= 10 cm
b= 2m = 200 cm b' = 9 cm
c= 1,25 m = 125 cm c' = 16 cm

Két síkidom hasonló, ha megfelelő oldalaik aránya páronként egyenlő, azaz
a : a' = b : b' = c : c'
100 : 10 = 200 : 9 = 125 : 16
A felírt arányok nem egyenlőek, tehát a két háromszög nem hasonló.
1

1108. Párhuzamos szelők és párhuzamos szelőszakaszok tételét kell alkalmazni.
1. oszlop:
d/c=b/a
d/9=4/7 7d=36 d=36/7

f/e=(b+a)/a
f/6=(4+7)/7
f/6=11/7 7f=66 f=66/7

2. oszlop:
b/a=d/c
b/10=6/11 11b=60 b=60/11

f/e=(d+c)/c
f/8=(6+11)/11
f/8=17/11 11f=136 f=136/11

3. oszlop:
f/e=(b+a)/a
10/7=(5+a)/a
10a=7(5+a)
10a=35+7a
3a=35 a=35/3

f/e=(d+c)/c
10/7=(4+c)/c
10c=7(4+c)
10c=28+7c
3c=28 c=28/3

4. oszlop:
b/a=d/c
b/10=3/11 11b=30 b=30/11

e/f=c/(c+d)
e/9=11/(3+11)
e/9=11/14 14e=99 e=99/14
Az eredmények cm-ben értendők.
1

A kért bizonyítás csatolva.
1