Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene?

Főoldal » Középiskola » Matematika
527
1. Egy parfümöt szabályos háromszögalapú egyenes hasáb alakú keskeny
üvegben hoznak forgalomba. Az alapéle 3 cm. Milyen magas a hasáb,
ha épp 50 ml parfüm van benne?
2. Egy téglatest egyik éle 4 m-rel hosszabb a másiknál, a harmadik éle 15 m, a
térfogata 675 m 3 . Mekkorák a téglatest élei, felszíne és a testátlója?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
1 ml = 1 cm3 azaz 50 ml = 50 cm3. A hasáb térfogata = a háromszög területe * hasáb magassága. A hasáb magassága a kérdés jelöljük H-val. A háromszög területe TΔ=(a*h)/2 -> tudjuk, hogy a = 3 A háromszög magasságát úgy kapjuk meg hogy Pitagorasz tétellel kiszámoljuk: a²=h²+(a/2)² innen ha behelyettesítünk és kiszámoljuk h²=3²-1,5² h²=6,75 -> gyökvonás h= 2,598 cm, ez az alap háromszög területe ami a háromszög területének a kiszámításához kell. Ide behelyettesítünk TΔ=(a*h)/2 -> TΔ=(3*2,598)/2 ->TΔ= 3,897 cm²
Vhasáb= TΔ*H -> H=Vhasáb/TΔ -> H=50/3,897 -> H=12,83 cm

2.
Jelöljük a téglatest éleit rendre, a,b,c-vel. a=?, b=a+4, c=15
Tudjuk, hogy a téglatest térfogata Vtt=675. A téglatest térfogatának kiszámításához az összes élet össze kell szorozni Vtt=a*b*c* Ha behelyettesítünk akkor megkapjuk, hogy 675=a*(a+4)*15 -> 675=(a²+4*a)*15 - > 675=15*a²+60*a - > átrendezve osztva 15el -> 0= a²+4*a-45, ez egy másodfokú egyenlet melynek az egyik gyöke negatív a másik 5.
A téglatest élei így a=5 m b=9 m c=15 m. innen kiszámítható a téglatest felszíne ami Att=2*(a*b)+2*(a*c)+2*(b*c)
Att= 2*45+2*75+2*135 ->Att=510 m²
A testátló kiszámításhoz ismét a Pitagorasz tételt használjuk fel. a két leghosszabb oldal azaz a 9 és 15-nek az átlóját kell először kiszámolni, ami 9*9+15*15=Legnagyobb oldal átlója² A legnagyobb oldal átlója = 17,492 m, majd ismét egy Pitagorasz tétellel megkapjuk a testátlót. A legnagyobb oldal átlója²+a²=Testátló² Testátló= 17,492²+5² -> Testátló=18,193 m
Ezt így leírva nehéz elképzelni legközelebb lerajzolom papíron. Remélem tudtam segíteni.
1