Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
2857
Egy kör egy átmérőjének két végpontja A(6;-4), B(3;0). Határozza meg a kör középpontjának koordinátáit és a kör sugarát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kör átmérőjének hosszát a távolságképletből kapjuk meg: |AB|= (3-6)²+(0-(-4))² =5 egység, ebből értelemszerűen a sugár 2,5 egység hosszú.

A kör középpontja az átmérő felezőpontja, vagyis K(4,5 ; -2).

Innen már minden adott, hogy felírjuk a kör egyenletét:

(x-4,5)²+(y-(-2))²=2,5², vagyis

(x-4,5)²+(y+2)²=6,25.
0