Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megoldaná valaki ezt a feladatot?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1022
Két egymásra merőleges erőhatás közül az egyik 4 N, a másik 3 N nagyságú. Mekkora az eredőjük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Úgy tekintsd, mintha ez a két erő egy téglalap két oldala lenne, és ennek a két erőnek a téglalap átlója lesz az eredője. Tehát egy derékszögű háromszöged van, aminek a két befogóját ismered (4 és 3 egység), és az átfogót kell kiszámítani. (Pitagorasz tételével) Mivel 3, 4 egység a befogó, az átfogó ezért 5 lesz, mivel ezek Pitagoraszi számhármasok, és számolni sem kell!
Azaz az eredő erő=5N
Számolással, Pitagorasz tételével
3²+4²=Fe²
 25 =Fe²
gyököt vonva
5=Fe
0