Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feltételes valószínűség, Bayes tétel

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
488
Hellóhelló, szükségem lenne magyarázatra ehhez a feladathoz :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Jelentse a `D` esemény a dobás eredményét, `K` pedig azt, hogy melyik kockát választotta ki:

`D in {1, 2, 3, 4, 5, 6}`
`K in {\text{szabályos}, \text{nyerő}}`

A négy kocka közül három szabályos és egy nyerő, vagyis a találomra történő kiválasztás eloszlása:

`P(K=\text{szabályos}) = 3/4`

`P(K=\text{nyerő}) = 1/4`

Szabályos kockával `1/6` eséllyel lehet hatost dobni, nyerővel `2/3` eséllyel:

`P(D=6 | K=\text{szabályos})=1/6`

`P(D=6 | K=\text{nyerő})=2/3`

Tudjuk, hogy hatost dobtunk, kérdés, hogy milyen eséllyel választottuk ki a nyerő kockát. Ezt a feltételes valószínűséget ki tudjuk bontani a Bayes-tétellel:

`P(K=\text{nyerő} | D=6)``=``(P(D=6 | K=\text{nyerő})P(K=\text{nyerő}))/(P(D=6 | K=\text{nyerő})P(K=\text{nyerő})+P(D=6 | K=\text{szabályos})P(K=\text{szabályos}))``=``(2/3*1/4)/(2/3*1/4+1/6*3/4)``=``4/7``~~``57%`
1