Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Klasszikus valószínűségi mező

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
503
Légyszi segítsetek! Feladat a képen! Kösziii:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
P-vel jelöljük a valószínűséget.
P(lesz közte kukacos) = 1-P(nem lesz közte kukacos)

Egyszerűbb azt kiszámolni, hogy mennyi a valószínűsége annak, hogy nem lesz a kihúzottak között kukacos alma, és ezt kivonni 1-ből. Mivel 90 jó alma van, és ebből 5-öt választunk, ezt (90 alatt 5)= 43949268 féleképp tudjuk megtenni. Mivel összesen 100 alma van, ezért az összes lehetőség (100 alatt 5) = 75287520. Az egészséges almák húzásának valószínűségét úgy kapjuk meg, ha a két számot elosztjuk egymással, mégpedig a jó almák lehetőségeinek számát az összes lehetőséggel: 43949268/75287520 = 0,5838 és ennyi a valószínűsége, hogy jó almát húzunk. Ezt ki kell vonni 1-ből:
1-0,5838 = 0,4162 a valószínűsége, hogy kukacos almát fogunk húzni. :)
1