Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi. 11-Ig le kellene adnom ma.

Főoldal » Középiskola » Fizika
1270
1. Egy kisebb szekrény 12 kg. Azt tapasztaljuk hogy 60 N nagyságú vízszintes irányú erő hatására a test éppen megmozdul, az egyenletes mozgatásához 36 N erő szükséges. Mekkora a tapadási és a csúszási súrlódási együttható értéke?

2. A felszerelésével együtt 80kg-os ejtőernyős már egyenletesen ereszkedik. Mekkora a rá ható közegellenállási erő nagysága és milyen az iránya?

4. Egészítsd ki a szöveget az alábbi szavakkal: csökkenti, nagyobb, növeli, kisebb.
a, két test között a tapadási súrlódási erő maximuma legtöbbször _________, mint a csúszási súrlódási erő.
b, A testek sokkal _______erővel mozgathatók el egymáson, ha közéjük görgőket teszünk
c,Esős időben az út felületét borítő vízréteg ______ kerekek és a talaj közötti súrlódást.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, segítség, beadandó, fizikaházi, Középiskola, Gimnázium
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. Mindkét esetben a súlyerő, vagy nyomóerő Fny=m·g=120N
a.) tapadáskor az erő Ft=60N
ekkor: Ftt·Fny
⇒μt= Ft/Fny=60/120=0,2
b. súrlódás esetén az Fs=36N
⇒μs= Fs/Fny=36/120=0,3
2. A közegellenállási erő=m·g=80·10=800N, és felfelé mutat
4.
a.) nagyobb
b.) kisebb
c.) csökkenti
0