Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen számjegyek írhatóak x és y helyére

Főoldal » Középiskola » Matematika
483
Milyen számjegyek írhatóak x és y helyére
_____
12|1x37y
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
12-vel azok a számok oszthatók amelyek oszthatók hárommal és 4-gyel is!
3-mal azok a számok oszthatók melyek számjegyeinek összege osztható 3-mal.
4-gyel azok a számok oszthatók, melyeknek utolsó két helyén álló kétjegyű szám osztható 4-gyel.
Induljunk ki ebből. Utolsó helyre 72, 76 kerülhet, tehát y 2 vagy 6.
Ha y=2, akkor a többi számjeggyel összeadva 3-mal kell oszthatónak lennie. Így x 2, 5, 8 lehet.
Ha y=6, akkor a többi számjeggyel összeadva x értékére 1, 4 vagy 7 kerülhet.

Összegezve: Ha y=2, akkor x=2 vagy x=5 vagy x=8.
Ha y=6, akkor x=1 vagy x=4 vagy x=7
0