Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Paraméteres egyenlet

47
A kérdést képként is csatoltam! (úgy átláthatóbb)

Mely p egész paraméterértékekre van a 2(x-1)+3/p=((p+3x+1)/2p)-3 egyenletnek 0,1-nél nagyobb megoldása?

Bármilyen ötletet előre is köszönök!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

Kedves SZZS!

Az egyenletet ugyanúgy oldjuk meg először, mintha a p valami szám lenne. Így kapunk x-re egy kifejezést. Mivel x-nek nagyobbnak kell lennie 0,1-nél (ez feltétel volt!), ezért az x-re kapott kifejezést vizsgálom, hogy mikor lesz nagyobb 0,1-nél. Ezért ezt az egyenlőtlenséget felírva 0-ra rendezem, mert könnyebb eldönteni egy kifejezésről, hogy 0-nál nagyobb, azaz pozitív-e (vagy éppen ellenkezőleg, kisebb) ha éppen az a feladat.
Mivel a kifejezés egy összeg volt, ezért közös nevezőre hoztam, összevontam és így kaptam egy törtet. Namármost egy tört értéke két esetben lehet pozitív. 1 eset, ha számlálója és nevezője is pozitív, vagy 2. eset, ha mindkettő negatív. Ugye ezt az előjeles számokkal való műveleteknél tanították. Így ezt a két lehetőséget megvizsgálva kerestük a számlálóra és nevezőre kapott értéktartományok közös részének egész értékeit, mert ki volt kötve az elején, hogy p-nek egésznek kell lenni. Remélem így érthetőbb.
0