Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell ezt a feladatot megoldani?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
668
Egyenesvonalú hengeres, homogén, 8 mm sugarú vezetőben tengely irányú, 8 A-es áram folyik. Határozzuk meg a mágneses indukció értékét a tengelytől 6 mm és 10 mm távolságban lévő pontban!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, fizika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az R₂ = 10 mm-t bizonyára tudod, az pont olyan, mintha egy vastagság nélküli huzalban folyó áramról lenne szó:
B₂ = µ₀·I / 2π·R₂
(Ne felejtsd el átváltani R₂-t méterbe!)

A huzal belsejében pedig:
R = 8 mm a huzal sugara.
A tengelytől r = 6 mm-re lévő pontok egy körön vannak, azon a körön mindenhol egyforma a mágneses indukció. Az Ampère-törvény szerint ezen a körön a mágneses indukció integrálja µ₀·I₁, ahol I₁ a körön belül folyó áram. Magyarul a körön kívüli áram nem számít!
Szóval ki kell számolnunk az r = 6 mm-es sugarú körön belüli áramerősséget: Az áram egyenletesen folyik a keresztmetszeten, tehát a felülettel arányos az I₁:
I₁ = I · r²π/R²π
B₁ = µ₀·I₁ / 2π·r = µ₀·I·r / 2π·R²
(Ne felejtsd el átváltani r-t és R-t méterbe!)
0