Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
642
Milyen a FeSO4 tömegrészaránya az oldatban, amelyet 83,4 g FeSO4 × 7H2O és 516,6 g vízből kaptak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mivel a kristályvizes vas(II)-szulfát is tartalmaz vizet, így benne a FeSO4 tartalom nem 100%, először ezt kell kiszámolni.
A FeSO4*7H2O moláris tömege: 277,9 g/mol
A FeSO4 moláris tömege: 151,9 g/mol
A FeSO4 aránya a FeSO4*7H2O-ban: 151,9/277,9 = 0,5466 (54,66%)
83,4 g FeSO4*7H2O vas(II)-szulfát tartalma: 83,4 g * 0,5466 = 45,59g
A maradék 37,81 g az víztartalom.
Az oldat össztömege: 516,6 + 83,4 =600g
A vas(II)-szulfát aránya az oldatban: 45,59g / 600g = 0,076 (7,6%)




0