Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számelmélet

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
2109
Egy kétjegyű szám egyik számjegye 2-vel nagyobb, mint a másik. A szám és a jegyek felcserélésével kapott szám négyzetösszege 4034. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Legyen a tízesek helyén álló szám x, az egyesek helyén x+2, ekkor a szám felírható 10*x+(x+2)=11x+2 alakban. Ha felcseréljük ezeket, akkor x+2 megy előre, tehát a szám 10*(x+2)+x=11x+20 alakban. Ezek négyzetösszege 4034, tehát:

(11x+2)²+(11x+20)²=4034, ezt már, szerintem, meg tudod oldani.
0