Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos. Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
372
Adva van 48 g oxigéngáz. Milyenesz a gáz térfogata 17°C és 104 kPa nyomáson?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A p*V=n*R*T összefüggéssel számítható a megoldás.
Az egyenletből csak a V-t nem ismerjük.
p=104 kPa
R=8,314 J/mol*K
T=17 °C = 17+273,15 = 290,15 K (Kelvin)
Az anyagmennyiség: 48 g oxigén gáz anyagmennyisége: n=m/M -> n=48g/32g/mol = 1,5 mol
104*V=1,5*8,314*290,15
V=34,8 dm^3
0