Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számelmélet

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
838
Egy négyjegyű szám utolsó jegye 7. Ha ezt a végéről töröljük, és a többi számjegy elé írjuk, akkor az eredeti számnál 2826-tal nagyobb számot kapunk. Melyik ez a négyjegyű szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Legyen a keresett szám (abc7) alakú, ekkor ez felírható 1000a+100b+10c+7 alakban. Az átalakítás után (7abc) lesz belőle, ez felírható 7000+100a+10b+c alakban.

Az új szám és az eredeti különbsége 2826, tehát:

7000+100a+10b+c-(1000a+100b+10c+7)=2826, vagyis

7000+100a+10b+c-1000a-100b-10c-7=2826, összevonunk:

6993-900a-90b-9c=2826, rendezés után:

4167=900a+90b+9c, osztunk 9-cel:

463=100a+10b+c, innen már ki lehet olvasni az egyenlet azon megoldását, ahol mindegyik ismeretlen pozitív egyjegyű egész: a=4, b=6, c=3, tehát a keresett szám a 4637. Ha átvariáljuk, akkor 7463 lesz belőle, ezek különbsége 2826, tehát jól számoltunk.

0

Én inkább így számolom:
(Elnézést a képen egy helyesírási hiba van : *utána)
Módosítva: 9 éve
0