Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az afroamerikaiak polgárjogi mozgalma az Amerikai Egyesült Államokban

339
SEGÍTSETEK!!! SOS!!! a következöő kéne egy tökéletes vázlatba foglalni.Én próbálkoztam de nem megy.Et kellene vázlat ként felírni:

Az amerikai alkotmány elvben egyenlő jogokat biztosított minden embernek, a valóság azonban az 1950-es években még egészen más volt. A déli államokban a gyakorlatban faji elkülönítés érvényesült. A buszokon külön ülőhelyeket tartottak fenn a fehéreknek és az afroamerikaiaknak.

1955 decemberében Montgomeryben, Alabama államban Rosa Parks (róza parksz), egy afroamerikai varrónő nem volt hajlandó átadni az ülőhelyét a buszon egy fehér utasnak. Rosa Parksot letartóztatták és megbírságolták. Néhány napon belül a környékbeli feketék által látogatott templomokban bojkottot hirdettek. Montgomery afroamerikai polgárai elhatározták, hogy nem szállnak autóbuszra. A fekete közösség tagjai, ha tehették, gépkocsival szállították egymást, mások taxival közlekedtek, vagy akár hosszabb távon is a gyaloglást választották. A bojkott több mint egy évig tartott, és a közlekedési társaság jelentős veszteségeket szenvedett. A faji elkülönítésről szóló törvényt végül eltörölték.A polgárjogi mozgalom vezetője Martin Luther King afroamerikai lelkész lett. King jómódú családból származott. A lelkész neve eredetileg Michael King volt, de tiszteletből édesapjával együtt Luther Márton nevét viselték. Az ifjú Martin Luther King kitűnő szónoki képességekkel rendelkezett. A faji megkülönböztetés megszüntetése Montgomery tömegközlekedésében, majd további amerikai városokban az afroamerikai lelkész első nagy győzelme volt. A polgárjogi mozgalom résztvevői a feketék számára tiltott éttermek, parkok elfoglalásával, rendszeres felvonulásokkal tiltakoztak a fajgyűlölet ellen. 1963-ban a washingtoni Lincoln-emlékműnél King 250 ezer fős hallgatóság előtt tartott beszédet, amelyben a faji megkülönböztetés felszámolására szólította fel az Amerikai Egyesült Államok törvényhozóit.A mozgalom hatására az amerikai kormány 1964-ben törvényt hozott, amely végleg megszüntette a faji megkülönböztetést. Martin Luther King ebben az évben Nobel-békedíjat kapott. A polgárjogi vezető újabb tiltakozó akciókra készült, amikor Memphisben (memfisz), 1968. április 4-én több pisztolylövéssel halálosan megsebesítették. A politikai merénylet az egész országot felkavarta. Martin Luther King temetésén tízezrek vettek részt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Szia! Ezt sikerült összehozni. Ez a sorrend, hogy mennyire van bent: szám, -, *, +, #, $, de próbáltam pontokkal megcsinálni.

1. Amerikai alkotmány:
...-elvben:
.....*egyenlő jogokat biztosít mindenkinek
...-gyakorlatban (1950-es évek):
.....*déli államokban faji elkülönítés
.......+buszon külön ülőhely a fehéreknek, afroamerikaiaknak
.........#1955 december:
...........$Rosa Parks nem adja át helyét egy fehér utasnak -> letartóztatják
...........$feketék által látogatott templomokban bojkottot hirdetnek
...........$Montgomery afroamerikai polgárai nem szállnak buszra -> közlekedési társaságok nagy veszteség -> faji elkülönítésről szóló törvény eltörlik
2. A mozgalom vezetője Martin Luther King:
...-afroamerikai lelkész
...-kitűnő szónoki képesség
...-faji megkül. megszüntetése az első nagy győzelme
.....*feketék számára tiltott helyek elfoglalása -> tiltakozás
...-1963
.....*washingtoni Lincoln-emlékmű:
.......+250 ezer ember előtt beszél
.........#faji megkül. felszámolására szólítja fel az Amerikai Egyesült Államok törvényhozóit
...-1964 végleg megszűnik a faji megkül.
.....*Nobel-békedíjat kap
.....*új tiltakozó akcióra készül
...-1968 április 4-én pisztolylövésekkel halálosan megsebesítik
.....*az egész országot felkavarja
.....*temetésén tízezrek vesznek részt
0