Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Az afroamerikaiak polgárjogi mozgalma az Amerikai Egyesült Államokban

40
SEGÍTSETEK!!! SOS!!! a következöő kéne egy tökéletes vázlatba foglalni.Én próbálkoztam de nem megy.Et kellene vázlat ként felírni:

Az amerikai alkotmány elvben egyenlő jogokat biztosított minden embernek, a valóság azonban az 1950-es években még egészen más volt. A déli államokban a gyakorlatban faji elkülönítés érvényesült. A buszokon külön ülőhelyeket tartottak fenn a fehéreknek és az afroamerikaiaknak.

1955 decemberében Montgomeryben, Alabama államban Rosa Parks (róza parksz), egy afroamerikai varrónő nem volt hajlandó átadni az ülőhelyét a buszon egy fehér utasnak. Rosa Parksot letartóztatták és megbírságolták. Néhány napon belül a környékbeli feketék által látogatott templomokban bojkottot hirdettek. Montgomery afroamerikai polgárai elhatározták, hogy nem szállnak autóbuszra. A fekete közösség tagjai, ha tehették, gépkocsival szállították egymást, mások taxival közlekedtek, vagy akár hosszabb távon is a gyaloglást választották. A bojkott több mint egy évig tartott, és a közlekedési társaság jelentős veszteségeket szenvedett. A faji elkülönítésről szóló törvényt végül eltörölték.A polgárjogi mozgalom vezetője Martin Luther King afroamerikai lelkész lett. King jómódú családból származott. A lelkész neve eredetileg Michael King volt, de tiszteletből édesapjával együtt Luther Márton nevét viselték. Az ifjú Martin Luther King kitűnő szónoki képességekkel rendelkezett. A faji megkülönböztetés megszüntetése Montgomery tömegközlekedésében, majd további amerikai városokban az afroamerikai lelkész első nagy győzelme volt. A polgárjogi mozgalom résztvevői a feketék számára tiltott éttermek, parkok elfoglalásával, rendszeres felvonulásokkal tiltakoztak a fajgyűlölet ellen. 1963-ban a washingtoni Lincoln-emlékműnél King 250 ezer fős hallgatóság előtt tartott beszédet, amelyben a faji megkülönböztetés felszámolására szólította fel az Amerikai Egyesült Államok törvényhozóit.A mozgalom hatására az amerikai kormány 1964-ben törvényt hozott, amely végleg megszüntette a faji megkülönböztetést. Martin Luther King ebben az évben Nobel-békedíjat kapott. A polgárjogi vezető újabb tiltakozó akciókra készült, amikor Memphisben (memfisz), 1968. április 4-én több pisztolylövéssel halálosan megsebesítették. A politikai merénylet az egész országot felkavarta. Martin Luther King temetésén tízezrek vettek részt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Szia! Ezt sikerült összehozni. Ez a sorrend, hogy mennyire van bent: szám, -, *, +, #, $, de próbáltam pontokkal megcsinálni.

1. Amerikai alkotmány:
...-elvben:
.....*egyenlő jogokat biztosít mindenkinek
...-gyakorlatban (1950-es évek):
.....*déli államokban faji elkülönítés
.......+buszon külön ülőhely a fehéreknek, afroamerikaiaknak
.........#1955 december:
...........$Rosa Parks nem adja át helyét egy fehér utasnak -> letartóztatják
...........$feketék által látogatott templomokban bojkottot hirdetnek
...........$Montgomery afroamerikai polgárai nem szállnak buszra -> közlekedési társaságok nagy veszteség -> faji elkülönítésről szóló törvény eltörlik
2. A mozgalom vezetője Martin Luther King:
...-afroamerikai lelkész
...-kitűnő szónoki képesség
...-faji megkül. megszüntetése az első nagy győzelme
.....*feketék számára tiltott helyek elfoglalása -> tiltakozás
...-1963
.....*washingtoni Lincoln-emlékmű:
.......+250 ezer ember előtt beszél
.........#faji megkül. felszámolására szólítja fel az Amerikai Egyesült Államok törvényhozóit
...-1964 végleg megszűnik a faji megkül.
.....*Nobel-békedíjat kap
.....*új tiltakozó akcióra készül
...-1968 április 4-én pisztolylövésekkel halálosan megsebesítik
.....*az egész országot felkavarja
.....*temetésén tízezrek vesznek részt
0