Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
948
Fe2O3 vas(III)-oxid
Hány tömegszázalék vasat tartalmaz a vas(III)-oxid?
Hány gramm oxigént tartalmaz 100 g vas(III)-oxid?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, vas, tömegszázalék, számítás, oxid
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A Fe2O3 moláris tömege: 2* Fe moláris tömege + 3* oxigén moláris tömege =2*55,8 + 3*16 = 159,6 g/mol
Ebből vas tartalom: 2*55,8 = 111,6 g/mol
A vas tömegszázalékos aránya a vegyületben: 111,6/159,6 *100%= 69,92 m/m%
100 g Fe2O3 oxigéntartalma:
Az oxigén tartalom: 16*3 /159,6 *100% = 30,08%
100g 30,08%-a = 30,08 g -> az oxigén tömege 100g vas(III)-oxidban.
0