Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
422
Csatoltam képet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Csatoltam képet is :)
Az ilyen halmazábráknál érdemes mindig középről, a három halmaz metszetéből kiindulni. A feladat szerint mindhárom helyre 5 tanuló menne, így középre 5 fog kerülni. Ezután azokat a részeket töltögetjük ki, amelyek két halmaz metszetei.
Pl. a feladat szerint Pécset és Sopront összesen 8 gyerek választotta. Ebből nekünk már 5 megvan (mert aki középen van mindhárom városra szavazott, tehát ő beletartozik azok közé is, akik Sopront és Pécset választották), így a Pécs-Sopron metszetbe 8-5= 3 diák kerül.
12 fő menne Debrecenbe és Sopronba is, közülük 5 már középen van, tehát a Debrecen-Sopron metszetbe 12-5 = 7 fő kerül.
Debrecenbe és Pécsre összesen 11 fő menne, ebből szintén az a bizonyos 5 már középen van, így 11-5 = 6 kerül a Debrecen-Pécs metszetbe.
Jöhetnek most azok a részek, amik csak egy-egy városhoz tartoznak. A feladat szerint Debrecenbe összesen 20-an mennének. Ebből a 20 emberből már beírtuknk a Debrecenhez tartozó metszetekbe 6+5+7 = 18-at, tehát csak Debrecent 2 ember. választotta.
Sopronba összesen 18-an mennének, ebből már beírtunk a metszetekbe 7+5+3 = 15-öt, tehát csak Sopront 3 ember választotta.
A feladat azt nem írja, hogy összesen Pécsre hányan mennének, de az elején említi, hogy az osztály 30 főből áll. Össze kell számolni, hogy eddig hány főt írtunk be a halmazábrába:
2+6+7+5+3+3 = 26, tehát 30-26 = 4 fő marad, akik csak Pécsre szavaztak.
Az osztályban pedig ez alapján 6+4+5+3 = 18-an vannak, akik szívesen kirándulnának Pécsre.

Remélem tudtam segíteni :)
1