Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos.

Főoldal » Középiskola » Matematika
366
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
gyorsan
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezeket a feladatokat a Pitagorasz-tétellel lehet megoldani, mely a következő:
a2+b2 = c2
Az "a" és "b" a derékszögű háromszög befogói (azok az oldalak, amelyek a derékszöget zárják be egymással), a "c" pedig az átfogó, ami a derékszögű háromszög leghosszabb oldala.

Ez alapján a feladatokban megadott adatokat csak be kell helyettesíteni ebbe az egyenletbe.
Pl. az első feladat szerint a=14 cm és b=17 cm.
142 + 172 = c2
196 + 289 = c2
485 = c2
22,02 = c
Tehát a befogó 22,02 cm.

A második feladatnál is hasonlóan kell csinálni, csak ott az egyik befogó és az átfogó van megadva, így ezeket kell behelyettesíteni:
4,82 + b2 = 6,92

A harmadik feladat is egy derékszögű háromszöget vázol fel, ahol a palló az átfogó akar lenni, az állvány pedig az egyik befogó.

A negyedik feladatnál annyit kell tudni, hogy az egyenlő szárú háromszög magassága felezi az alapot, és derékszöget zár be vele. Vagyis ebben az esetben a magasság lesz az egyik befogó, a másik befogó az alap fele, tehát 7,5 cm, az átfogója pedig a szár, vagyis 10 cm.

A négyzetben a két oldal zár be egymással 90 fokot, tehát ezek lesznek a befogók, mind a kettő 18 cm, az átló pedig ezek között helyezkedik el, tehát ő lesz az átfogó.

Az utolsó feladatnál a megadott téglalap két oldala 25 m és 10 m. Mivel a téglalapnál is az oldalak derékszöget zárnak be, így ezek lesznek a befogók, az átló pedig az átfogó, amit ki kell számolni. Ezután már csak ki kell számolni, hogy 25*20, vagy 15*az átló több-e.

Így már biztosan fog menni, remélem segítettem :)
Módosítva: 5 éve
0