Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elsőrendű lineáris differenciálegyenlet megoldás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
330
A következő differenciálegyenletnek kéne az általános megoldását megadnom, azonban ezzel a típussal még nem találkoztam korábban (hogy a^2 is van benne), előre is köszönöm a segítségeteket!
x' - 2/t*x + 2a^2/t^2 = 0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
lineáris, elsőrendű, differenciálegyenlet
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az eredeti egyenlet:

`x'-2/t x + (2a^2)/(t^2)=0`

Osszunk le `t^2`-tel:

`1/t^2 x'-2/t^3 x + (2a^2)/(t^4)=0`

Ez arra volt jó, hogy így az egyik együttható éppen a másik deriváltja lesz: `d/(dt) (1/t^2)=-2/t^3`. Helyettesítsük ezt be:

`1/t^2 * d/(dt)(x)+d/(dt)(1/t^2) * x + (2a^2)/(t^4)=0`

Az első két tagban éppen a szorzat deriválásának szabálya ismerhető fel (`(fg)'=f*g'+g'*f`). Tehát:

`d/(dt) (x/t^2)+(2a^2)/t^4=0`

Ezt már lehet integrálni:

`x/t^2+ int (2a^2)/t^4 dt=0`

`x/t^2- (2a^2)/(3t^3)+c=0`

Innen pedig a megoldás:

`x=(2a^2)/(3t)+Ct^2`
0