Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

348
Piroszőlősav jellemzése
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
(2-oxopropánsav, piruvát)
C3H4O3, H3C-CO-COOH
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Ecetszagú folyadék.
Színtelen, enyhén sárgás folyadék
Forráspont: 165°C
Olvadáspont: 11,8°C
Vízzel elegyedik
Lobbanáspont: 83°C
Sűrűség: 1,267
A tejsav nemkirális oxidációs származéka.
Biológia
Az anyagcsere-folyamatok jelentős összetevője.
A glikolízis utolsó lépésében keletkezik.
A glükóz lebontásának első lépése a glikolízis. Ennek során a szőlőcukor molekula először egy hat szénatomos foszfáttá alakul, aztán két db három szénatomos piroszőlősav molekula jön létre, ennek energiájából 2 ATP molekula keletkezik.
A glikolízis végén a piroszőlősav szén-dioxid leadása közben két szénatomos acetilcsoporttá alakul, melyet a koenzim-A szállít el a citromsavciklus színhelyére.
Eddig tehát egy glükóz molekulából két acetil-koenzim-A és két ATP származik.
A glikolízis végtermékeként keletkező piroszőlősav tovább bontásának módja a sejt oxigénellátottságától függ.
Tejsav-dehidrogenáz enzimmel tejsavvá, ala-transzamináz enzimmel alaninná alakulhat át.
0