Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
723
Ha x+1/x=6 akkor mennyi x²+1/x² és x-1/x?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Kérlek, használj zárójelet a számláló és a nevező elkülönítésére.
0

Akkor vagy megoldod az x+(1/x)=6 egyenletet, arra kapsz két megoldást és beírod x helyére és végigszámolod, de, gondolom, arra hajaz a feladat, hogy enélkül oldjuk meg, ebben az esetben Emeljük négyzetre az első egyenletet, ekkor ezt kapjuk:

x²+2*x*(1/x)+(1/x²)=36, a középső tagot összevonva:

x²+2+(1/x²)=36, vagyis x²+(1/x²)=34.

A másodikon még gondolkoznom kell.
0