Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
743
Egy derékszögű háromszögben az átfogohoz tartozó magasság 4,2cm egyik szöge 30fok .Szamold ki az oldalait!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha ezt a háromszöget tükrözöd az átfogóra, akkor egy deltoidot kapsz, ha pedig ennek behúzod a másik átlóját, akkor az két egyenlő szárú háromszögre bontja a rombusz, abból az egyik szárszöge 60°-os, és mivel tudjuk, hogy tetszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°, a másik két szög pedig egyenlő nagyságú, mivel egyenlő szárú háromszögről beszélünk, ezért azok is 60°-osak lesznek, tehát szabályos. Ennek fél oldala 4,2 cm, tehát a szabályos háromszög minden oldala 8,4 cm lesz. Ez a derékszögű háromszögben azt eredményezi, hogy egyik befogójának hossza 8,4 cm, átfogójához tartozó magassága 4,2 cm.

A magasság a derékszögű háromszöget két derékszögű háromszögre bontja, ebből nekünk most az kell, ahol az egyik szög 60°-os, mivel akkor a másik szög 30°-os lesz. Ezt a háromszöget a magasságra tükrözzük, akkor szintén egy szabályos háromszöget kapunk, mivel minden szöge 60°-os lesz (1 eredeti 60°-os, egy tükrözve annyi, a harmadik pedig 30°+30°=60°), tehát van egy olyan szabályos háromszögünk, melynek magassága 4,2 cm. Ha oldalait elnevezzük x-nek, akkor a magasság olyan derékszögű háromszögekre bontja a háromszögeket, ahol az átfogó x, a befogó x/2 és 4,2 cm, tehát Pitagorasz tételéből:

4,2²+(x/2)²=x², ennek megoldása x=2,8*√3 cm.

Így már ismerjük a derékszögű háromszög mindkét befogójának hosszát, tehát egy újabb Pitagorasz-tétellel:

(2,8*√3)²+8,4²=c², ennek megoldása  94,08 =c, tehát az átfogó  94,08  cm hosszú.

Minden eredményt igény szerint lehet kerekíteni.
0