Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos!

Főoldal » Középiskola » Kémia
365
Milyen térfogatú hidrogéngáz válik ki, ha 10,8 g alumíniumot oldunk sósav feleslegben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A reakcióegyenlet: Al + 3HCl -> AlCl3 + 1,5 H2
10,8 g alumínium anyagmennyisége: n=m/M -> n= 10,8 g / 26,9 g/mol = 0,4015 mol
1 mol alumíniumból 1,5 mol hidrogén gáz fejlődik, így a H2 anyagmennyisége: 0,4015 * 1,5 = 0,6023 mol
Amennyiben a feladat standard állapotra vonatkozik (25°C-ra), a gázok térfogata 24,5 dm^3/mol
Ebből a hidrogén gáz térfogata: 0,6023 mol * 24,5 dm^3/mol = 14,75 dm^3
0