Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szénhidrogének égése

Főoldal » Középiskola » Kémia
2941
hexán/heptán/oktán/nonán/dekán/undekán/dodekán égésére lenne szükségem. Ha bármelyiket tudod, kérlek írd le. Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Egy általános képlet segítségével megoldható a feladat könnyen:

C[n]H[2n+2] + ((3n+1)/2) O2 = n CO2 + (n+1)H2O

az "n" helyére be kell helyettesíteni az adott molekula szénatomszámát, pl. a heptán képlete C7H16 ezért benne a szénatomok száma 7. Így a következő lesz az egyenlet:

C7H16 + 11 O2 = 7 CO2 + 8 H2O

Ha esetleg pedig valahol nem egész szám jön ki, mint pl a hexán esetében, ahol az oxigén 9,5 mol lenne, akkor az egész egyenletet be kell szorozni 2-vel, a következőképpen:

2 C6H14 + 19 O2 = 12 CO2 + 14 H2O

Innen már te is meg tudod csinálni :)




Módosítva: 5 éve
1