Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Soss

Főoldal » Középiskola » Matematika
382
Valaki
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számtani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

I. a3+a5=43
II. a4+a6=37
Írjunk fel minden tagot a1 és d összegeként:
I. a1+2d+a1+4d=43, összevonva: 2a1+6d=43
II. a1+3d+a1+5d=37, összevonva: 2a1+8d=37
A megoldáshoz egy kétismeretlenes egyenletrendszer kell:
I. 2a1+6d=43
II. 2a1+8d=37
II-I. 2d=-6, amiből d=-3
visszahelyettesítve az I-be: 2a1+6*(-3)=43
2a1-18=43 /+18
2a1=61 /:2
a1=30,5
A századik tag: a100=a1+99*d=30,5+99*(-3)=-266,5
0