Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1180
Milyen vastag egy 1,2 g tömegű sztaniollap, amely 35 cm hosszú és 18 cm széles. Sűrűség 7 g/cm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az ismeretlen oldalt elnevezzük x-nek. Mivel a lap térfogata: V = a*b*c (vagyis az oldalak szorzata), ezért tudjuk, hogy ennek a lapnak a térfogata
35*18*x = 630x cm3

A 7 g/cm3 sűrűség azt jelenti, hogy 7 g anyag 1 cm3 térfogatú. Ebből arányossággal kiszámolhatjuk, hogy mekkora a térfogata az 1,2 g tömegű lapnak:

7 g --> 1 cm3
1,2 g --> y cm3

tehát:

1,2/7 = y/1 --> y = 0,1714 cm3, vagyis ennyi a lap térfogata.

Mivel tudjuk, hogy a térfogat 0,1714 cm3, és ez egyenlő 630x-szel, így felírhatjuk az egyenlőséget:

0,1714 = 630x
x = 0,0002721 cm = 0,2721 mikrométer = 272,1 nanométer

Tehát 272,1 nm vastag a sztaniollap.
Módosítva: 5 éve
-1