Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
724
Egy 100m2 területű téglalap egyik oldalát

A,felére csökkentjük
B, háromszorosára növeljük
C, 1,25 szorosára változtatjuk
D,2harmad szorosára változtatjuk
Hogyan kell megváltoztatni a téglalap másik oldalát, hogy a területe ne változzon.

Egy kertet 3 munkás 5nap alatt ás fel. Hány nap alatt ásná fel ugyanezt a kertet ugyanilyen teljesítménnyel?
1munkás. 6munkás. 10munkás
300,000-ren hány nap alatt végezték el ezt a munkát? Elképzelhető-e ez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A téglalap területének képlete: T = a*b
Vagyis a két oldalának a szorzatával kapjuk meg a területet.
Induljunk ki abból minden feladatnál, hogy a = 10 m és b = 10 m, hiszen a két oldal szorzata 100 m2.
A)
Ha pl. a-t a felére csökkentjük, akkor a = 5 m lesz belőle.
Így az egyenlet a következő lesz: 5*b = 100 --> b = 20 m
20 kétszerese 10-nek, így a másik oldalt a kétszeresére kellett növelni.
B)
Ha pl. a-t megszorozzuk 3-mal, akkor a = 30 lesz.
A terület egyenlete így: 30*b = 100 --> b = 3,33 m
3,33 a harmada 10-nek, tehát a másik oldalt a harmadára kellett csökkenteni.
C)
Ha a = 10*1,25 = 12,5
Akkor az egyenlet: 12,5*b = 100 --> b = 8 m
Tehát a másik oldalt 0,8-szorosára kellett csökkenteni. Másképpen mondva: ha az egyik oldalt egy ötöddel növeltük, akkor a másik oldalt egy ötöddel csökkentenünk kell.
D)
Ha a = 10*2/3 = 20/3
Az egyenlet: 20/3 * b = 100 --> b = 15 m
Vagyis a másik oldalt másfélszeresére kellett növelni.
1

Második feladat:

a ) A kertet 3 munkás 5 nap alatt ássa fel. Ha a munkások számát harmadára csökkentjük, akkor ez azt jelenti, hogy a megmaradt egy munkásnak az ásás háromszor annyi időbe fog telni, hiszen egyedül kell csinálnia, így tovább fog tartani.
Ezért egy embernek egyedül 15 napba telik felásni a kertet.

b) Ha a munkások számát megkétszerezzük, akkor kétszer több munkaerő dolgozik egyszerre. Ez pedig azt jelenti, hogy a munkát feleannyi idő alatt el tudják végezni, tehát 6 munkásnak 2,5 napba telik a kert felásása.

1