Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!

Főoldal » Középiskola » Matematika
529
Old meg az alábbi egyenletet az (x; y; z) valós számhármasok halmazán!
|2x-z+3y|+(y-3x+1)^2+√(2x^2-x-6)=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel egy kifejezés abszolútértéke, illetve négyzete mindig nemnegatív szám lesz, ezért csak akkorállhat fenn az egyenlőség, ha minhárom tag 0-val egyenlő.
Tehát:
2x-z+3y = 0
y-3x+1 = 0
2x2-x-6 =0

2x2-x-6 =0 megoldása:
D = (-1)2 - 4 * 2 * (-6) = 1 + 48 = 49 = 72
x1,2 = (1 ± 7) / 4
x1 = 2 x2 = -6/4 =-3/2

Ha x = 2
y-3 * 2 + 1 = 0 ⇒ y=5

4-z + 3 * 5 = 0 ⇒ z=-19

Ha x = -3/2
y-3 * (-3/2) + 1 = 0
y+9/2 + 1= 0 ⇒ y = -11/2

2 * (-3/2) - z + 3 * (-11/2) = 0
-3 - z - 33/2 = 0 ⇒ z = -39/2

Tehát két megoldás hármas van : (x , y , z) = (2 , 5 , -19) és (x , y , z) = (-3/2 , -11/2 , -39/2)

2