Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
316
Adva van 480l gáz 17°C és 104 kPa nyomás. Mennyi a gáz térfogata normál körülmények között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az általános gáztörvényt kell használni.

Mindent SI-ben kell behelyettesíteni.

480 l = 480 dm³ = 0,480 m³

17⁰ C = 273,15+17= 290,15 K

104 kPa = 104 000 Pa

p*V=n*R*T

n=(p*V)/(R*T) = 104000 * 0,480 / (8,314 J/(mol*K) * 290,15) = 20,69 mol

normál körülmény jelentése:
0⁰C = 273,15 K

1 mol gáz térfogata 0⁰C-on 22,41 dm³
20,69 mol gáz térfogata 0⁰C-on 20,69*22,41= 463,75 dm³
0