Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémai

Főoldal » Középiskola » Kémia
682
a) Mennyi a moláris tömege a nitrogénnek (N 2 )?
b) Hány mol 28,5 g fluor (F 2 )? Hány db F 2 molekula található benne?
c) Hány g 10 mol bróm (Br 2 )?
d) Hány g 0,5 mol metán (CH 4 )?
e) Mennyi a moláris tömege a szőlőcukornak? (C 6 H 12 O 6 )?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a) Mennyi a moláris tömege a nitrogénnek (N 2 )?
2*14=28 g/mol
b) Hány mol 28,5 g fluor (F 2 )?
28,5 g / (2*19) g/mol = 0,75 mol

Hány db F 2 molekula található benne?
0,75*6*10²³ darab = 4,5*10²³ darab

c) Hány g 10 mol bróm (Br 2 )?
10*2*79,9 = 1598 g

d) Hány g 0,5 mol metán (CH 4 )?
0,5*(12+4*1) = 0,5*16 = 8 g

e) Mennyi a moláris tömege a szőlőcukornak? (C 6 H 12 O 6 )?
6*12+12*1+6*16 = 180 g/mol
0