Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
731
Ólom-oxidot (PbO) szénnel redukálunk.
a, Írd le a reakció egyenletét!
b, 2 kg ólom előállításához mennyi tiszta székre van szükség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sos!
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
a)
2 PbO + C = 2 Pb + CO₂

ólom-oxid + szén → ólom + szén-dioxid

b)
A reakció egyenlet szerint 1 mol szénnel 2 mol ólmot lehet előállítani.
1 mol szén tömege 12 g, 1 mol ólom tömege 207 g.

12 g szénnel 2*207=414 g ólom állítható elő,
12 kg szénnel 414 kg ólom állítható elő,
x= 2*12/414= 0,058 kg= 58 g szénnel 2 kg ólom állítható elő.

2 kg ólom előállításához 58 g tiszta szénre van szükség.
Módosítva: 5 éve
0