Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
536
3,4660 g tömegű CaO-ból, CaCO3-ból és MgCO3-ból álló keveréket 100 cm3 2,0000 mol/dm3-es sósavban oldjuk. Eközben 857,5 cm3 standardállapotú szén-dioxid-gáz fejlődik. A keletkezett oldatot – a szén-dioxid eltávolítása után – desztillált vízzel 500 cm3-re egészítjük ki. Ennek a törzsoldatnak 10,00 cm3-ét 24,00 cm3 pontosan 0,100 mol/dm3-es NaOH-oldat semlegesíti. Határozzuk meg a keverék tömeg- és mólszázalékos összetételét! [Ar(Mg) = 24,3, Ar(Ca) = 40,0.]

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

milyen részletesen kell levezetés?
0

Szia!

CaO tömege `x`
CaCO3 tömege `y`
MgCO3 tömege `z`

`I. Egyenl et`

`x+y+z=3,466` (3 vegyület tömege 3,466 g)

`II. egyenl et`
CO2 anyagmenniségét ki tudod számolni: 857,5 cm3 standardállapotú szén-dioxid-gáz fejlődik
tudod, hogy 1 mol 24,5 dm3 tölt ki, akkor 857,5 cm3 0,035 molt fog jelenteni.

CO2 fejlődése:

`MgCO3+2HCl=MgCl2+H2O+CO2`
`CaCO3+2HCl=CaCl2+H2O+CO2`

most ugye tudjuk, hogy nekünk `y` g `CaCO3`-unk van, ennek az anyagmennyisége `y/(M(CaCO3))`, és ugyanez a `MgCO3`-nál, `z/(M(MgCO3))`.
Az látszik, a két egyenletből, hogy 1 mol `CaCO3`-mal 1 mól `CO2` fog fejlődni, akkor `y/(M(CaCO3))` móllal `y/(M(CaCO3))` mól `CO2` fog fejlődni, ugyanennyi lesz a `MgCO3`-mal is, és ennek az összege egyenlőnek kell lenie a `CO2` anyagmennyiségével, azaz az előbb kiszámolt `0,035` `mollal`, tehát a következő egyenletet fel tudod írni:

`y/(M(CaCO3))+z/(M(MgCO3))=0,035`


`III. egyenl et`
Ezt a `HCl`-es reakcióból tudod meghatározni, tudod, hogy `100` `cm^3` `2` `(mol)/(dm^3)` `HCl`-t használtál, azaz összesen `0,2` mól `HCl` volt az oldatban, de ez nem az összes elreagált `HCl`-ed, mert a maradékot, ami nem reagált el `NaOH`-dal reagáltatod, ez vezetem le most:
reakció: `HCl+NaOH=NaCl+H2O`
tehát `1:1` arányban fognak reagálni
`10,00` `cm^3`-ét `24,00` `cm^3` pontosan `0,100` `(mol)/(dm^3)`, ugye ebből következik, hogy `0,024*0,1= 2,4*10^(-3)` mól `NaOH` reagál `10` `cm^3` vel, de neked `500` `cm^3`-d van, ezért felszorzunk `50`-nel, azt kapod, hogy `0,12` `mol` `NaOH` reagálna `500` `cm^3`-vel, az előbb kiderült, hogy `1:1` arányban reagálnak, ezért ennyi lesz a `HCl` anyagmennyisége is, tehát a maradék `HCl`.
Az elreagált `HCl`-ed `0,2(összes)-0,12(maradék)=0,08` `mol` lesz.

reakció, ami le fog játszódni a vegyületek és a `HCl` között:

`MgCO3+2HCl=MgCL2+H2O+CO2`
`CaCO3+2HCl=CaCl2+H2O+CO2`
`CaO+2HCl=CaCl2+H2O`

az tudjuk, hogy `1` `mól` `MgCO3`-tal `2` `mol` sósav fog reagálni, akkor `z/(M(MgCO3))` móllal `2*z/(M(MgCO3))` mól fog reagálni, az összesnél ez lesz, és ezeknek a móloknak egyenlőnek kell lenniük az elreagált sósav móljával, tehát `0,28`-cal, tehát ezt az egyenletet tudod felírni:
`2*z/(M(MgCO3))+2*y/(M(CaCO3))+2*x/(M(CaO))=0,08`


Megvan a 3 egyenletünk, ezeket kell megoldanunk, egy egyenletrendszerbe (ezt én netes megoldóval csináltam, de ha kell levezetem):
(M(MgCO3)= 84,3 g/mol, M(CaCO3)=100 g/mol, M(CaO)=56 g/mol)

`2*z/(M(MgCO3))+2*y/(M(CaCO3))+2*x/(M(CaO))=0,08`
`y/(M(CaCO3))+z/(M(MgCO3))=0,035`
`x+y+z=3,4660`

`x`-re `0,28` g-ot kapunk(`CaO`)
`y`-ra `1,5` g-ot kapunk(`CaCO3`)
`z`-re `1,686` -ot kapunk(`MgCO3`)

`m/m%-os összetétel:`

`x`-re: `0,28/3,466*100=8,0784%`
`y`-ra: `1,5/3,466*100=43,28%`
`z`-re: `1,686/3,466*100=48,64%`

`mólszázalékos`

összes mólszám=`z/(M(MgCO3))+y/(M(CaCO3))+x/(M(CaO))`=0,02mól+0,015 mól+5*10^(-3)mól=0,04 mól
`x`-re: `5*10^(-3)/0,04*100=12,5%`
`y`-ra: `0,015/0,04*100=37,5%`
`y`-re: `0,02/0,04*100=50%`



Bármi kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
1