Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1044
Azonos mennyiségű KOH-ot, Cr2O3-ot és KNO3-ot mérünk ki és összekeverve megömlesztünk. Ekkor a következő, kiegészítendő egyenlet szerinti reakció megy végbe:

KOH + Cr2O3 + KNO3 = K2CrO4 + KNO2 + H2O

Számítsuk ki a keletkező anyag n/n%-os és tömegszázalékos összetételét, ha feltételezzük, hogy közben az összes vízgőz eltávozott!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Kiegészítve:
4 KOH + Cr₂O₃ + 3 KNO₃ = 2 K₂CrO₄ + 3 KNO₂ + 2 H₂O

KOH: 39+16+1 = 56 gramm/mol
Cr₂O₃: 2·52+3·16 = 152 g/mol
KNO₃: 39+14+3·16 = 101 g/mol
Ez mind valamilyen por.

Az azonos mennyiség legyen mondjuk 1-1 kg. Ennyi mol volt akkor az egyes anyagokból:
KOH: 1000/56 = 17,86 mol
Cr₂O₃: 1000/152 = 6,58 mol
KNO₃: 1000/101 = 9,9 mol

A reakcióban a mol-arány 4:1:3.
A KNO₃ teljesen reagál: 9,9 = 3 · 3,3 mol
Cr₂O₃: ebből 1 · 3,3 mol fogy
KOH: 4 · 3,3 = 13,2 mol fogy

Ezekből lesz 2 · 3,3 mol K₂CrO₄ és 3 · 3,3 mol KNO₂. A víz elpárolgott.

Maradt még 17,86 - 13,2 = 4,66 mol KOH
és 6,58 - 3,3 = 3,28 mol Cr₂O₃.
(A KNO₃ elfogyott)

Az össze anyagmennyiség: 4,66 + 3,28 + 6,6 + 9,9 = 24,44 mol

Gondolom a molszázalékos összetételt ezek után ki tudod számolni, csak osztani kell.
A tömegszázalékos összetételhez szorozni is kell az egyes moláris tömegekkel, aztán osztani, azt is rád bízom.

Ha mégse megy a vége, szólj.
1