Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat meghatározás?

Főoldal » Középiskola » Matematika
645
Egy mértani sorozatban S4=130/3 ; q=2/3. Határozd meg a sorozatot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, sos, sorozat, Q, s
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
1

Szia!

S4=a1*(q4-1)/(q-1)
130/3=a1*[(2/3)4-1]/(2/3-1)
130/3=a1*(-65/81)/(-1/3)
130/3=a1*(65/27) /:(65/27)
(130/3)/(65/27)=a1
(130/3)*(27/65)=a1
18=a1
Ellenőrzés:
18+12+8+16/3=54/3+36/3+24/3+16/3=130/3
1