Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termodinamika 3. feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
609
Ezzel a feladattal sem boldogultam, hálásan megköszönöm, ha segítetek!
Egy vízszintes, mindkét végén zárt, A keresztmetszetű vékony üvegcsőben az m tömegű higanyoszlop a bezárt gázok térfogatát 2:1 arányban osztja. A gázok nyomása p, hőmérsékletük megegyezik.
Mekkora gyorsulással kell a csövet a cső irányába mozgatni, hogy a térfogatuk aránya felcserélődjön, ha az összenyomott gáz Kelvin-skálán mért hőmérséklete kétszeresére növekszik, míg a másik gáz hőmérséklete nem változik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
hőtan
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Meglett a javítókulcs, a megoldás jó :D

Szóval először a bal oldali részt vizsgálva kezdetben az állapotjelzők V, P és T; a második állapotban 2V, T és P1. Erre a V*P/T=2V*P1/T egyszerűsítés és rendezés után P1 = 0,5*P.
Másik oldalra kezdetben 2V, P, T majd V, P2, 2T. Erre 2V*P/T=V*P2/2T-ből P2 = 4P.
Emellett P2 úgy is kifejezhető mint a nyomás ami egyensúlyt tart a bal oldali nyomással és a higany transzláció tehetetlenségi erejéből eredő nyomással. Ez az erő F=m*a és P=F/A
Szóval P2 = P1+(m*a)/A, behelyettesítgetve 4P = 0,5P+(m*a)/A.
3,5P = (m*a)/A

végül: a = 3,5*(P*A)/m
Módosítva: 5 éve
0