Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozat hányadosának meghatározása? 12. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
797
Egy mértani sorozat 13. tagja 11664, a 8. tagja pedig 48. Határozzuk meg a sorozat hányadosát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, sorozat, mértani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a13=11664
a8=48

a13=a1 *q12
a8=a1 *q7


a1 *q12 = 11664
a1 *q7 = 48

A felső egyenletet elosztva az alsóval kapjuk, hogy q12 : q7 = 243 (a1 -ek kiestek)
Azaz q5 = 243 Ebből 5. gyököt vonva megkapjuk, hogy q = 3.
1

a13 = 11664
a8 = 48
? = q
------------------------------------
a13 = a8 · q5
/behelyettesítve/
11664 = 48 · q5 /:48
243 = q5 /5  

⇒ 3 = q ⇐
Módosítva: 5 éve
0